top of page
  • Writer's pictureLambros Syrmos

Olympiacos! Don't sleep on the French market !


( Σημείωση: το άρθρο αύτο είναι μεταφρασμένο από τα Γαλλικά. La version originale en français se trouve après le texte grec )


Με την έλευση του Ζοζέ Ανιγκό ως τεχνικού διευθυντή και με την εμπειρία των τελευταίων ετών, η γαλλική αγορά θα πρέπει να είναι ακόμα στην επικαιρότητα στον Ολυμπιακό τους επόμενους μήνες. Αρκετές μεγάλες ευκαιρίες υπάρχουν για τον φετινό χειμώνα, αλλά κυρίως για το φετινό καλοκαίρι, με τη λήξη των συμβολαίων. Για αυτό το άρθρο, αποφάσισα να σταθω σε τρείς διακριτές κατηγορίες παικτών:


- "Eίναι ακριβοί", με παίκτες για τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, επομένως μέσω κανονικής μεταγραφής με οικονομικό αντάλλαγμα.

- "Σύντομα είναι ελεύθεροι", με παίκτες των οποίων το συμβόλαιο λήγει τον Ιούνιο.

- "Λαχεία” και “μπόνους", δηλαδή συχνά νεαροί ή άπειροι παίκτες που μπορεί να χρειαστεί να δοθούν δανεικοί πριν επιστρέψουν, ή πιο περίπλοκες περιπτώσεις, επειδή μιλάμε για παίκτες με πολύ συγκεκριμένο προφίλ.


Προφανώς, έλαβα υπόψη μου την φθίνουσα ελκυστικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος και ως εκ τούτου δεν θα προτείνω προφίλ που είναι αδύνατο να δεχθούν να έρθουν στη Superleague. Επιπλέον, δεν κοίταξα για παίχτες δανεισμό, καθώς αυτή η στρατηγική λειτούργησε ελάχιστα στον σύλλογο.


Είναι ακριβός


- Αλεξάντερ Τζίκου (28, Στρασβούργο, κεντρικός αμυντικός): Περίπλοκος φάκελος, αφού ο κεντρικός αμυντικός ήταν κοντά στο να υπογράψει στην Μπουντεσλίγκα το περασμένο καλοκαίρι και ήταν παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Γκάνα, με σημαντικό χρόνο συμμετοχής. Η χρηματιστηριακή του αξία μπορεί να είναι εμπόδιο, αλλά λήγει το συμβόλαιό του τον Ιούνιο, οπότε ο Ιανουάριος φαίνεται η τελευταία ευκαιρία για πώληση από το Στρασβούργο, όπως ο Kenny Lala παλιότερα. Δεν θα του λείπουν μνηστήρες, κάθε άλλο, με αυτό το πλήρες προφίλ και με αρκετές καλές σεζόν στη Ligue 1, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο σύλλογος σε αυτήν την θέση. Και ίσως μια αμειβόμενη μεταγραφή είναι η μόνη (πολύ) μικρή ευκαιρία για να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός.


- Φορμόζε Μέντι (21 ετών, Αμιέν, κεντρικός αμυντικός): Ο Ολυμπιακός το ξέρει, η Ligue 2 είναι ένα πρωτάθλημα που φιλοξενεί πολλά ταλέντα. Ανάμεσά τους βρίσκουμε τον Σενεγαλέζο αμυντικό, ο οποίος έχει γίνει ένα από τα σημεία αναφοράς στη θέση του σε κάτι παραπάνω από μια σεζόν. Δυνατός στις μονομαχίες, κυρίαρχος, έχει καλά χαρακτηριστικά, έστω κι αν παρουσίασε αρκετά προβλήματα συγκέντρωσης, με άμεσα λάθη (πασες, φάουλ). Πάνω απ' όλα, έχει πολλα περιθώρια εξέλιξης, με πραγματικό αλλά προσιτό κόστος για τον σύλλογο, και που μπορεί κάλλιστα να πάρει τη σκυτάλη από τον Παπέ Αμπού Σισέ, τον συμπατριώτη του.



- Σόφιαν Μπουφάλ (29, Angers, εξτρέμ): Από τον Ποντένσε, ο σύλλογος αναζητά έναν εξτρέμ ικανό να κάνει τη διαφορά ντριμπλάροντας, μπουκάροντας και, συνολικά, να τρελαίνει τις άμυνες. Ο Μπουφάλ είναι ένας από αυτούς, το όνομά του έχει ήδη συνδεθεί με τον Ολυμπιακό. Πολύ ικανός τεχνικά, ειδικά σε μικρούς χώρους, έχει όλα τα εγγενή προσόντα για να λάμψει σε έναν κυρίαρχο σύλλογο στους περισσότερους αγώνες του, με καλύτερη αποτελεσματικότητα από τον Πορτογάλο. Αν και μπορεί να φαίνεται ασταθής, και πάνω απ' όλα υπερβολικά ατομιστής, περιτριγυρισμένος από κορυφαίους παίκτες, θα μπορούσε να είναι αυτή η μικρή σπίθα που λείπει. Με έναν σύλλογο σε κακή κατάσταση στη Ligue 1, μπορεί να είναι οικονομικά προσιτός, ακόμα κι αν τον ήδη φλερτάρουν αρκετοί σύλλογοι.



- Ζαουέν Χατζάμ (19 ετών, Paris FC, αριστερός μπάκ): Ούτε στα 20 του, έχει ήδη 40 συμμετοχές στη Ligue 2, σε έναν φιλόδοξο σύλλογο. Καλός αμυντικός, έχει πάνω απ' όλα καλό αριστερό πόδι, με καλή τεχνική και πάνω απ' όλα επιθυμία να πιάσει χώρο και να παίξει μπροστά. Υπάρχουν αναμφισβήτητα αρκετά βήματα μεταξύ των δύο συλλόγων, αλλά δείχνει να έχει την απαραίτητη προσωπικότητα για να προσαρμοστεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Το τέλος του συμβολαίου του θα έπρεπε να τον καθιστά πρωταρχικό στόχο για το επόμενο καλοκαίρι.


- Μπατίστα Μεντί (22 ετών, Angers, μεσος): Ένας μεγάλος φίλος του Dabo, έπρεπε επίσης να φύγει από τη Nantes για να μπει αλλού. Τοποθετημένος μπροστά από την άμυνα, έχει έναν «μεγάλο» κινητήρα που του επιτρέπει να είναι πολύ αποτελεσματικός στην ανάκαμψη, αλλά και μια καλή τεχνική ποιότητα και ειδικά στα σούτ. Ένα είδος χταποδιού στη μεσαία γραμμή που αντιστοιχεί στο προφίλ που ψάχνουμε, λίγο παρόμοιο με αυτό που είχε φέρει ο Mady Camara όταν έφτασε. Ο σύλλογός του αντιμετωπίζει δυσκολίες και το τέλος του συμβολαίου του έχει οριστεί για τον Ιούνιο του 2024, φαίνεται λίγο πιο προσιτός ακόμα κι αν έχει καλό όνομα στην αγορά.


Είναι σύντομα ελεύθεροι


- Ισάκ Λιχάντζι (20 ετών, Λιλ, εξτρέμ): Πρώην πολύ μεγάλη ελπίδα της Μαρσείγ που έφυγε ελεύθερος στη Λιλ, δεν κατάφερε ποτέ να επιβεβαιώσει τον θόρυβο και έχασε χρόνο, αφού παίζει με τις ρεζέρβες της Λιλ και είχε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, δηλαδή, είναι ένας παίκτης με ενδιαφέροντα προσόντα (ταχύτητα, ντρίμπλα), που μπορεί να χρειαστεί άλλο πλαίσιο και να φύγει από τη Γαλλία. Σε ένα πρότζεκτ, με έναν παίκτη που δεν έχει ξεκινήσει πραγματικά την καριέρα του, θα μπορούσε κάλλιστα να εκφραστεί με μια κυρίαρχη ομάδα και με το γαλλόφωνο σώμα του συλλόγου.



- Ναθάνιελ Εμπουκού (20 ετών, Ρεμς, εξτρέμ): Αυτό το όνομα δεν είναι άγνωστο, αφού είχε ήδη συζητηθεί το καλοκαίρι του 2022. Ένα βιογραφικό που εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον, με ήδη 80 εμφανίσεις στο L1 στην ηλικία του, ακόμα κι αν είχε πολύ λίγο χρόνο συμμετοχής αυτή τη σεζόν. Πολλά ενδιαφέροντα προσόντα και αυτή η ελαφρώς «τρελή» πλευρά που έλειψαν απο τους εξτρέμ μας τις τελευταίες σεζόν. Τα περιθώρια βελτίωσης είναι υπαρκτά, αλλά είναι το προφίλ του παίκτη που μοιάζει (σε ​​άλλη θέση) με αυτό του Μασουακού εκείνη την εποχή.


- Χιτσάμ Μπουνταουί (23 ετών, Νίς, μέσος): Παρουσιαζόταν ως μεγάλο ταλέντο, είχε τα θέματα του ξεκινώντας στην Νίς, όπου δεν φαινόταν να χρησιμοποιείται σωστά. Αλλά παραμένει πραγματικό ταλέντο, με αυτή την κομψότητα που τον χαρακτηρίζει στο κέντρο και όμορφες ιδιότητες στην προώθηση της μπάλας. Στο τέλος του συμβολαίου του στα 23 του, μάλλον θέλει να ανακαλύψει κάτι άλλο και είναι μια μεγάλη ευκαιρία να την εκμεταλλευτεί, ειδικά αφού έχει ήδη διεθνή εμπειρία με την Αλγερία, αλλά και στην Ευρώπη με τη Νις.



- Χάρις Μπελκέμπλα (28 ετών, Μπρεστ, μέσος): Ίσως το λιγότερο «φανταχτερό» όνομα σε όλη τη λίστα, αλλά παρόλα αυτά είναι ένας κάτι παραπάνω από πολύτιμος παίκτης. Ένας πραγματικός μαραθωνοδρόμος στη μέση, είναι το είδος του ακούραστου στοιχείου που ξέρει πώς να κάνει γρήγορα τον εαυτό του απαραίτητο. Ακόμα κι αν δεν είναι ο πιο δημιουργικός που υπάρχει, είναι ακριβώς ο ιδανικός συνεργάτης για ένα διαφορετικό προφίλ στο πλευρό του, με την ίδια ικανοποιητική τεχνική ποιότητα για έναν σύλλογο που στοχεύει στην Ευρώπη.



- Ισμαίλι (32 ετών, Λιλ, αριστερή μπάκ): Ελεύθερος στο τέλος της σεζόν, ο σύλλογός του διατηρεί όψιον ανανέωσης για άλλον έναν χρόνο. Μετά από περισσότερους από 200 αγώνες στη Shakthar, δείχνει σπουδαία πράγματα στη Ligue 1. Το βιογραφικό του είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον, με περισσότερους από 60 αγώνες στην Ευρώπη και αρκετά χρόνια σε έναν σύλλογο που κυριαρχεί στο πρωτάθλημα. Μάλλον θα έχει την τάση να μείνει σε ένα καλό πρωτάθλημα, αλλά είναι ένα πολύ αξιόπιστο προφίλ για μια θέση που δεν ήταν στον σύλλογο από την αποχώρηση του Τσιμίκα.



Λαχεία


- Ρασσούλ Εντιαγέ (20 ετών, Sochaux, μέσος): Λίγο σαν τον Mady Camara πριν από μερικά χρόνια, είναι ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους χαφ στη Ligue 2, με αρκετές ομάδες να τον παρακολουθούν ήδη στην ανώτερη βαθμίδα. Προπονημένος σε γαλλικό σημείο αναφοράς προπονητικά, έχει όλα τα προσόντα για να λάμψει στη μεσαία γραμμή. Αν και μπορεί να φαίνεται λίγο ακριβός (περίπου 3-4 εκατομμύρια, ή και λίγο λιγότερο), σύντομα θα είναι στον τελευταίο χρόνο συμβολαίου του... Μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναζωογονήσετε αυτόν τον τομέα παιχνιδιού.


- Σαϊντού Σό (20 χρόνια παλιός, Σεντ Ετιέν, κεντρικός αμυντικός): Αν εξακολουθεί να δείχνει σόφτ, έχει και καλά προσόντα τα οποία, μεσοπρόθεσμα, θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα για τον σύλλογο. Δυνατός στις προσωπικές μονομαχίεςι, δεν είναι μόνο ένας δυνατός αμυντικός, αλλά έπρεπε επίσης να θυποστεί τον υποβιβασμό και μια άλλη δύσκολη σεζόν στη Ligue 2 με την Σεντ Ετιέν, μια κατάσταση που δεν είναι ιδανικό για την πρόοδο ένος παίχτη, ειδικά για έναν νεαρό αμυντικό. Ο σύλλογός του που χρειάζεται να πουλήσει, μπορεί να είναι πιο εύκολα προσβάσιμος, αλλά ο δανεισμός φαίνεται σοφός για να έχει μια πραγματική γεμάτη σεζόν.


- Αμπντουλιέ Σανγιάνγκ (23, Γκρενόμπλ, εξτρέμ): Μάλλον άγνωστος όταν έφτασε στη Ligue 2, παρά τις δύο θητείες στο Βέλγιο, έδειξε πολύ γρήγορα την τρομερή ταχύτητα και η τεχνική του. Αρκετά καλός εκτελεστής, προορίζεται να μεγαλύτερα πράγαματα πολύ γρήγορα και είναι ένας παίκτης που ταιριάζει απόλυτα με μια κυρίαρχη ομάδα που πρέπει να αποτρέψει χαμηλά μπλοκ στη συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων του. Καλά περιτριγυρισμένος, μπορεί να είναι μια πολύ καλή λύση, χωρίς απαραιτήτως πολλές προσδοκίες στην αρχή.


Bonus


- Γιουσέφ Μπελαιλί (30 ετών, Αζαξιό, εξτρέμ): Παίκτης που συνδυάζει τρελό ταλέντο και αστάθεια. Όπως ένας Ζαΐρή στο παρελθόν, είναι ο τύπος του παίκτη που μπορεί να κερδίσει έναν αγώνα μόνος του, με αυτή την τρέλα που συναντάμε σε ελάχιστους παίκτες. Από την άλλη πλευρά, δεν ήταν πουθενά σταθερός, και συχνά γινόταν ανεξέλεγκτος, γεγονός που τον έκανε να σπαταλήσει την ευκαιρία για μια καλύτερη καριέρα. Αλλά με ένα σύντομο συμβόλαιο και καλή προπονητική, θα μπορούσε να βρει έναν προπονητή στην Ελλάδα που να ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του.


VERSION ORIGINALE


Avec l’arrivée de José Anigo au poste de directeur technique, et avec le vécu des dernières années, le marché français devrait encore occuper l’actualité de l’Olympiakos dans les prochains mois. Plusieurs belles opportunités existent pour cet hiver, mais surtout pour cet été, avec les fins de contrats. Autant de dossiers qui peuvent combler nos manques structurels dans l’effectif. Pour cet article, j’ai décidé de retenir plusieurs catégories distinctes : “ils coûtent cher”, avec des joueurs pour le mercato hivernal donc via des indemnités payantes, “Ils sont bientôt libres”, avec les joueurs dont le contrat arrive à échéance en juin, et les catégories “paris” et “bonus”, c’est-à-dire des joueurs souvent jeunes ou peu expérimentés qui pourraient avoir besoin d’être prêtés avant de revenir, ou des cas plus compliqués, car avec des joueurs au profil bien particulier.


Bien évidemment, j’ai tenu compte de l’attractivité déclinante du championnat de Grèce et donc je ne proposerai pas de profils impossibles à attirer en Superleague. Par ailleurs, je n’ai retenu aucun prêt, cette stratégie n’ayant que très peu fonctionné au club.


Ils coûtent cher


- Alexander Djiku (28 ans, Strasbourg, défenseur central) : Dossier compliqué, puisque le défenseur central était proche de signer en Bundesliga l’été dernier, et qu’il est présent à la Coupe du Monde avec le Ghana, avec du temps de jeu à la clé. Sa valeur marchande peut être un obstacle, mais il arrive en fin de contrat en juin, donc janvier semble la dernière chance pour le vendre, à l’image de Kenny Lala à l’époque. Il ne manquera pas de prétendants, loin de là, mais ce profil de joueur complet, avec plusieurs bonnes saisons en Ligue 1 à son actif, est exactement ce dont le club a besoin dans ce secteur. Et peut-être qu’un transfert payant est la seule (très) petite chance de coiffer la concurrence.


- Formose Mendy (21 ans, Amiens, défenseur central) : L’Olympiakos le sait, la Ligue 2 est un championnat qui recèle de nombreux talents. Parmi eux, on retrouve le défenseur sénégalais, qui est devenu une des références à son poste en un peu plus d’une saison. Solide au duel, dominant physiquement, il présente de belles caractéristiques, même s’il a fait preuve de plusieures soucis de concentration, avec des erreurs directes (relance, fautes). Surtout, c’est un gros potentiel à exploiter, avec un coût réel mais abordable pour le club, et qui peut très bien prendre le relais de Pape Abou Cissé, son compatriote.


- Sofiane Boufal (29 ans, Angers, ailier) : Depuis Podence, le club cherche un ailier capable de faire des différences par le dribble, d’éliminer et, globalement, de rendre fou une défense. Boufal est de ceux-là, lui dont le nom a déjà été lié avec l’Olympiakos. Très habile techniquement, surtout dans les petits espaces, il a toutes les qualités intrinsèques pour briller dans un club dominateur dans la plupart de ses rencontres, avec une meilleure efficacité que le Portugais. S’il peut sembler irrégulier, et surtout trop individualiste, entouré de joueurs de haut niveau, il pourrait être cette petite étincelle qui manque. Avec un club en mauvaise posture en Ligue 1, il peut être abordable, même s’il sera courtisé.

- Jaouen Hadjam (19 ans, Paris FC, latéral gauche) : À même pas 20 ans, il compte déjà 40 apparitions en Ligue 2, dans un club ambitieux qui plus est. Bon défenseur, il a surtout un bon pied gauche, avec une bonne technique et surtout une envie de prendre l’espace et de jouer vers l’avant. Il y a sans doute plusieurs marches d’écart entre les deux clubs, mais il semble avoir la personnalité nécessaire pour s’adapter à un tel contexte. Sa fin de contrat en fait une cible de choix en vue de l’été prochain.


- Batista Mendy (22 ans, Angers, milieu) : Grand ami de Dabo, il a aussi dû quitter Nantes pour percer ailleurs. Placé devant la défense, il possède un “gros” moteur qui lui permet d’être très efficace à la récupération, mais aussi une belle qualité technique et surtout au niveau de sa frappe. Une genre de pieuvre dans l’entrejeu qui correspond au profil que l’on recherche, un peu similaire à ce qu’avait apporté Mady Camara lors de son arrivée. Son club étant en difficulté, et sa fin de contrat fixée en juin 2024, il semble un peu plus abordable même s’il aura une belle côte sur le marché.



Ils sont bientôt libres


- Isaac Lihadji (20 ans, Lille, ailier) : Ancien très gros espoir de l’OM parti libre à Lille, il n’a jamais réussi à confirmer et a perdu du temps, puisqu’il évolue avec la réserve du LOSC et n’a eu que peu de temps de jeu. Ceci dit, c’est un joueur aux qualités intéressantes (vitesse, dribble), qui a peut-être besoin d’un autre cadre et de sortir de la France. Dans un projet de post-formation, avec un joueur qui n’a pas réellement lancé sa carrière, il pourrait bien s’exprimer avec une équipe dominatrice et avec le contingent de francophones du club.

- Nathanaël Mbuku (20 ans, Reims, ailier) : Ce nom n’est pas inconnu, puisqu’il était déjà ciblé à l’été 2022. Un CV toujours aussi intéressant, avec déjà 80 apparitions en L1 à son âge, même s’il n’a que très peu de temps de jeu cette saison. Beaucoup de qualités intéressantes, et ce côté un peu “fou” qui manque à nos ailiers ces dernières saisons. La marge de progression est réelle, mais c’est le profil de joueur qui ressemble (à une autre position) à celui de Masuaku à l’époque.

- Hicham Boudaoui (23 ans, Nice, milieu) : Présenté comme un gros potentiel, il a eu un peu de mal à décoller à Nice, où il n’a pas toujours semblé bien utilisé entre ses pépins physiques. Mais il reste un vrai talent, avec ce côté élégant au milieu et de belles qualités de projection. En fin de contrat à 23 ans, il a sans doute envie de découvrir autre chose, et c’est une belle opportunité à saisir, surtout qu’il a déjà une expérience internationale avec l’Algérie, mais aussi de l’Europe avec Nice.

- Haris Belkebla (28 ans, Brest, milieu) : Probablement le nom le moins “clinquant” de toute la liste, mais c’est pourtant un joueur plus que précieux. Véritable marathonien de l’entrejeu, il est le genre d’élément infatigable qui sait très vite se rendre indispensable. Même s’il n’est pas le plus créatif qui soit, c’est justement le partenaire idéal pour un profil différent à ses côtés, avec tout de même une qualité technique satisfaisante pour un club qui vise l’Europe.

- Ismaily (32 ans, Lille, latéral gauche) : Libre en fin de saison, son club dispose d’une année en option. Après plus de 200 matchs au Shakthar, il montre de belles choses en Ligue 1. Son CV est aussi très intéressant, avec plus de 60 matchs en Europe et plusieurs années passées dans un club qui domine son championnat. Il sera sans doute enclin à rester dans un bon championnat, mais c’est un profil très fiable pour un poste qui ne l’est plus au club depuis le départ de Tsimikas.


Les paris


- Rassoul Ndiaye (20 ans, Sochaux, milieu) : Un peu à l’image de Mady Camara il y a quelques années, il est l’un des milieux les plus prometteurs de Ligue 2, avec déjà plusieurs écuries qui le surveillent à l’échelon supérieur. Formé dans une référence française en termes de formation, il a toutes les qualités pour rayonner dans l’entrejeu. S’il peut sembler un peu cher (autour de 3-4M, voire un peu moins), il sera bientôt dans sa dernière année de contrat… Une belle opportunité à saisir pour rajeunir ce secteur de jeu.

- Saïdou Sow (20 ans, Saint-Etienne, défenseur central) : S’il semble encore tendre, il a aussi de belles qualités qui, à moyen terme, pourraient s’avérer très utiles pour le club. Dur au duel, ce n’est pas qu’un défenseur physique, mais il a aussi dû négocier une relégation et une autre saison difficile en Ligue 2 à l’ASSE, donc pas idéal pour progresser, surtout pour un jeune défenseur. Son club ayant besoin de vendre, il sera peut-être accessible plus facilement, mais un prêt semble judicieux pour qu’il dispose d’une vraie saison pleine.

- Abdoulie Sanyang (23 ans, Grenoble, ailier) : Plutôt inconnu lors de son arrivée en Ligue 2, malgré deux passages en Belgique, il a très vite démontré que sa vitesse et sa technique étaient redoutables. Plutôt bon finisseur, il est destiné à très vite aller voir au-dessus, et c’est un joueur qui colle parfaitement avec une équipe dominatrice qui doit déjouer des blocs bas dans la grande majorité de ses matchs. Bien entouré, ce peut être une très belle pioche, sans forcément trop d’attentes dans un premier temps.


Bonus


- Youcef Belaili (30 ans, Ajaccio, ailier) : Un joueur qui allie talent fou et instabilité. À l’image d’un Zairi par le passé, c’est le type de joueur qui peut gagner un match à lui seul, avec cette folie qui ne se retrouve que chez très peu de joueurs. En revanche, il n’a été stable nulle part, et est souvent devenu ingérable, ce qui lui a fait rater une meilleure carrière. Mais avec un contrat court, et un bon encadrement, il pourrait trouver en Grèce un cadre qui correspond à son tempérament.

0 comments

Comments


bottom of page