top of page
  • Writer's pictureLambros Syrmos

European Super League: Πώς Μπορεί να Επηρεάσει το Ελληνικό Ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό



Η ανακοίνωση των 12 συλλόγων για την ίδρυση του θεσμού του European Super League έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για να αναταράξει τα λιμνάζοντα νερά του ευρωπαϊκου και παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Πλέον οι ανακοινώσεις-απειλές διαδέχονται η μια την άλλη και οι εξελίξεις τρέχουν άμεσα, με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου να παίρνει θέση κόντρα στην δημιουργία αυτής της διοργάνωσης που ουσιαστικά θα αναπληρώσει τους μέχρι τώρα υπάρχοντες ευρωπαϊκούς θεσμούς (Τσάμπιονς-Γιουρόπα και από του χρόνου και το Κόνφερενς Λιγκ) και τις 12 ομάδες να υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως είναι προετοιμασμένες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.


Η κατάσταση ίσως να μην ήταν τόσο σοβαρή αν τα ονόματα των 12 εμπλεκομένων συλλόγων ήταν άλλα. Όταν όμως πρόκειται για μεγέθη όπως η Ρεαλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Ατλέτικο, η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι, η Άρσεναλ, η Τότεναμ, η Γιουβέντους, η Μίλαν και η Ίντερ, καταλαβαίνει κανείς πως μια τέτοια κίνηση δεν γίνεται να αγνοηθεί.


Κι ενώ στην Ευρώπη "μαλλιοτραβιούνται", τα πράγματα στην δική μας, λιγότερο γνωστή Super League συνεχίζονται κανονικά με την εξέλιξη των πλέι-οφ. Αυτό το "ντόμινο" ωστόσο μπορεί να επηρεάσει και μάλιστα άμεσα το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού όπως δείχνουν τα πράγματα οι 12 αυτοί σύλλογοι είναι διατεθειμένοι να φτάσουν μέχρι τα άκρα και δη την απόσχισή τους από την UEFA. Αν κάτι τέτοιο όντως συμβεί, τότε η λογική λέει πως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα κοιτάξει να συνεχίσει τη ζωή της μακριά από αυτούς τους συλλόγους και να αναπληρώσει το κενό τους με άλλους, λιγότερο εμπορικούς.


Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση και πάλι τον πρώτο λόγο έχουν τα ανώτερα πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, κλπ) ωστόσο οι σύλλογοι που θα συμμετέχουν πλέον στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν θα είναι τόσο τεράστια μεγέθη που και μόνο το όνομά τους να σου προκαλεί δέος. Όπως και να το κάνουμε, άλλο Ρεαλ Μαδρίτης, άλλο Ρεαλ Μπέτις. Οπότε καταλαβαίνει κανείς πως θα συμβαίνουν συχνότερα εκπλήξεις, με ευνοημένες της όλης κατάστασης τις υποανάπτυκτες ποδοσφαιρικά χώρες, στις οποίες, όσο κι αν μας πονάει, ανήκει και η Ελλάδα.


Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν όπως το τι θα συμβεί σε ενδεχόμενη δικαστική κόντρα μεταξύ της UEFA και των 12 καθώς και το θέμα των χορηγών αλλά και της τηλεοπτικής κάλυψης των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Από όποια πλευρά και να το δει κανείς, το νέο αυτό Τσάμπιονς Λιγκ θα χάσει μεγάλο μέρος της αίγλης αλλά και της οικονομικής υποστήριξης που παρείχε έως τώρα στους συλλόγους. Κι όχι μόνο το Τσαμπιονς Λιγκ, αφού αν η UEFA όντως προχωρήσει με την απειλή της για τα εθνικά τουρνουά (Euro, Μουντιάλ, κλπ), τότε και αυτά προβλέπεται να χάσουν μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας και του ενδιαφέροντός τους. Και αυτή μπορεί να είναι μια ακόμη ευκαιρία για τις μικρότερες εθνικές, όπως της Ελλάδος.


Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν φήμες οι οποίες είναι δύσκολο να αγνοηθούν που κάνουν λόγο για πρόταση των 12 προς ελληνικό σύλλογο για συμμετοχή στη Super League. Με βάση τις διπλωματικές σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, τις μεταγραφικές κινήσεις από και προς μεγαλύτερους συλλόγους αλλά και τη συχνότητα των αγώνων με αυτούς, μπορεί κανείς να καταλήξει με ασφάλεια στο συμπέρασμα πως η ομάδα που δέχθηκε την προσφορά είναι ο Ολυμπιακός.


Τι θα σήμαινε για τον πειραϊκό σύλλογο μια τέτοια κίνηση; Σίγουρα, με βάση τα νούμερα που ακούγονται ($180 εκατ. για κάθε συμμετέχοντα), θα εκτόξευε την χρηματιστηριακή του αξία σε σημείο που να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια κάθε ποδοσφαιρική υπερδύναμη. Οι "ερυθρόλευκοι" θα ανεξαρτητοποιούνταν οικονομικά, χωρίς πλέον να υφίσταται η ανάγκη για μέλη ή παράγοντες-μεσσίες οι οποίοι θα εμφανίζονταν από το πουθενά για να σώσουν την ομάδα σε κάθε "στραβή". Αυτό δηλαδή που ο τωρινός ιδιοκτήτης του συλλόγου, Βαγγέλης Μαρινάκης (ο οποίος έχει επιχειρηματικές σχέσεις και "άκρες" με πολύ κόσμο στο Λονδίνο) προσπαθεί να καταφέρει.


Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος: απουσία από το ελληνικό πρωτάθλημα/κύπελλο, οι παίκτες της ομάδας δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές διοργανώσεις, πολλοί φίλαθλοι πιθανών να εγκαταλείψουν την ομάδα. Δηλαδή ουσιαστικά ο Ολυμπιακός θα υφίσταται αποκλειστικά και μόνο για να αγωνίζεται σε αυτό το τουρνουά. Ναι μεν κόντρα σε ισχυρούς αντιπάλους σε συναρπαστικές αναμετρήσεις, μέσα από τις οποίες μπορεί και ο ίδιος να μεγαλώσει σαν σύλλογος, αλλά μέχρι εκεί.


Οι ιθύνοντες της ομάδας (αν όντως έχουν δεχθεί πρόταση) θα πρέπει να ζυγίσουν καλά όλες τις παραμέτρους προτού πάρουν κάποια απόφαση. Το τουρνουά αυτό έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής ζημιάς που αναγκάστηκαν να υποστούν οι τεράστιοι αυτοί σύλλογοι κατά την διάρκεια της πανδημίας η οποία ανάγκασε τους φιλάθλους να μείνουν μακριά από τα γήπεδα. Δηλαδή ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση οικονομικής ανεξαρτητοποίησης των συλλόγων αυτών από το πόσα εισητήρια κόβουν και κατά συνέπεια από τους φιλάθλους τους, οι οποίοι πλέον θα θεωρούνται περιττοί. Συμβάλλουν μεν ώστε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το κέρδος, αλλά ακόμη κι αν δεν πατήσει ψυχή μέσα στο γήπεδο, οι ιθύνοντες θα έχουν εξασφαλισμένα τα λεφτά τους.


Αν και ο Ολυμπιακός επιθυμεί να γίνει περισσότερο επιχείρηση και λιγότερο ποδοσφαιρικός σύλλογος, τότε αυτή η κίνηση μοιάζει αυτονόητη. Αν από την άλλη θέλουν να διατηρήσουν (ή ακόμη και να ενισχύσουν) τη σχέση τους με τους φιλάθλους τους και να εξακολουθήσουν να καλλιεργούν ποδοσφαιριστές, τότε καλό θα ήταν να απέχουν.


Το μαχαίρι και το πεπόνι είναι στα χέρια τους. Το τι θα ακολουθήσει, θα το πουν οι οπαδοί...


* το blog έχει γραφτεί πριν την ανακοίνωση της Chelsea ότι αποσύρεται από το European Superleague



0 comments

Comments


bottom of page